EXTRA Åke Svanstedt flyttar till USA sista oktober

Nu är det det defintivt. Åke Svanstedt lämnar Bjertorp, Axevalla och Sverige för att satsa på en karriär borta i USA. Officiellt flyttar familjen Svanstedt den 31 oktober, men det kan också bli en vecka senare. "Det hänger på om jag får med någon häst i säsongens sista storlopp, Breeders´ Crown-finalerna den 2 november", säger Åke.

Åke Svanstedt har under flera år pratat om att han är sugen på att prova lyckan på andra sidan Atlanten. Han har dock inte haft någon egentlig tidsplan för det och faktum är att det defintiva beslutet togs bara för någon månad sedan.

– Det var när vi fick klart med visum, som vi tyckte att det var dags att göra slag i saken, uppger Svanstedt.

Det är ingen tillfällighet att det är runt den 1 november som flytten sker. Det är nämligen skillnaden på klimatet här hemma i Sverige jämfört med i Florida borta i USA under vintermånaderna som är en av huvudorsakerna till att han väljer att flytta.

– Jag har ledsnat på att åka runt i dåligt väglag för att tävla under vintern. Som det svenska tävlingsprogrammet är upplagt numera, så är det ju full fart hela året. Förr i tiden, när jag bodde uppe i Sundsvall, var det åtminstone tävlingsfritt en månad i den regionen. Så är det ingenstans längre, konstaterar Åke.


Annorlunda i USA

I USA ser det annorlunda ut.

– Förutom att klimatet är ett annat, så är det ju ingen tävlingssäsong mellan november och maj. Då är det bara träning av hästar som gäller och det ser jag fram emot, tillägger han.

Åke Svanstedt fyller 55 senare i år, strax efter flytten till USA för övrigt. Och även om man inte kan tro att han har uppnått denna ålder, så är faktiskt även den en anledning till att flytten sker nu.

– Man får ju inte bli för gammal innan man ger sig ut på ett sånt här äventyr. Men vill ju förhoppningsvis få behållning av det, skrattar han.
 

Brev till hästägarna

I dag har alla hans hästägare, brevledes, fått information om det som komma skall. Det har även hållits en personalinformation på Bjertorp.

– Vi får väl se hur hästägarna tar det. Jag hoppas såklart få behålla så många hästar som möjligt ända fram till jag flyttar, men det kanske bara blåser till och så står jag där med ett tomt eller halvtomt stall. Vi får väl se hur det blir. Jag har i alla fall informerat alla om att jag kör på ända till storloppssäsongen avslutas och personalen får givetvis jobba kvar så länge det finns hästar, förklarar han.

Vad kommer då att hända med Åkes träningsanläggning, Bjertorp?

– Det finns ett par tänkbara scenario. Ett sådant är att behåller jag den och då kommer fyra tränare att hyra in sig där. Det är min son Anders, min nuvarande försteman Glenn H Persson, unghästtränaren Raoul Engblom samt min nuvarande lärling Ville Nisonen.

Tanken är nämligen att Anders och Ville kommer att plocka ut A-licens, att Glenn flyttar sin licens från Åmål till Axevalla och att Raoul ”uppgraderar” sin B-licens till A-licens.

– Det andra scenariot är att någon helt enkelt köper gården. Det finns faktiskt fyra spekulanter i nuläget och samtliga är intresserade av att driva fortsatt travverksamhet här, förklarar Åke.

Att däremot sonen Anders bara rakt av skall ”ta över” den verksamhet som Åke lämnar är inget alternativ.

– Givetvis hoppas jag av hela mitt hjärta att Anders skall få behålla en del av hästarna, men det blir i så fall en uppgörelse mellan honom och respektve hästägare. I den här branschen kan man inte säga att man ”tar över” efter någon, det blir helt fel då, anser Åke.


Sonen Rickard Svanstedt (till höger) följer med till USA. Till vänster Åkes pappa Rune.

Rickard följer med

Det är för övrigt klart att Åkes andre son, Rickard, tillsammans med sin fru Petra, kommer att följa med Åke och Sarah Svanstedt samt deras två söner till USA.

Det är dessutom klart att Axevallabördige Björn Norén, som har vistats i USA i ett antal år nu och gjort sig ett namn där borta, kommer att bli försteman i stall Åke Svanstedt.

– Det tror jag kommer att bli riktigt bra. Björn har fina vitsord med sig i bagaget och han har dessutom ett fint kontaktnät.

Familjen Svanstedt flyttar nu till den gård i Florida, som Åke tillsammans med storhästägaren Karl-Erik Bender var och tittade på för första gången för sju år sedan. Ett par år senare inhandlade de den och de äger den fortfarande tillsammans.

– Den ligger cirka 1,5 timmas resa sydost om Orlando och ungefär tre timmars resa norr om Miami. Gården har bra träningsförhållanden, såsom en rundbana på 1000 meter, en rakbana, joggingslingor och en mängd hagar. Där kommer jag att kunna behålla min nuvarande träningsfilosofi, fastslår Åke.

Överger du då den klassiska sandträning som har gett så fina framgångar här hemma?

– Ja, den sortens träning funkar ju inte på unghästar, så det får jag väl i så fall ta ställning till om jag skulle få in några lite äldre hästar i träning.


Finns 92 boxar

På gården i Florida finns det 92 boxar. Men Åke slår ifrån sig med båda händerna när man frågar om han räknar med att fylla upp alla dessa.

– Jag ska vara helt ärlig, jag har inte en aning om hur det kommer att bli till en början där borta. Själv äger jag en häst och så räknar jag med att Karl-Erik Bender kommer att ha några. Dessutom lär Björn Norén ha med sig några stycken och han tror dessutom att vi har goda chanser att knyta till oss en del amerikanska hästägare. I övrigt vet jag inte. I bästa fall kommer jag kanske att ha 20-30 hästar efter ett tag, men det är inget som oroar mig. Det viktigaste till en början är att lära sig det amerikanska systemet, det vill jag kunna hantera fullt ut innan jag ens tänker tanken att dra på i större skala.

Tar du med dig någon häst från Sverige?

– Nej, det ser inte ut så. Dock säger Björn Norén att det finns fina förtjänstmöjligheter för bra äldre hästar där borta, så det är ju lite lockande att försöka få med sig någon sådan.

Familjen Svanstedt har fått visum för fem år. Och under den perioden räknar Åke med att det kommer att bli bestämt om de kommer att bli amerikaner för gott.

– Det är fyra år till vår son Erik ska börja skolan. Vi ger det chansen så länge. Men där ställs vi inför ett vägskäl, stanna kvar eller flytta hem igen, betonar Åke.

Gruvar sig inte

Efter att ha tillbringat ganska mycket tid tillsammans med familjen på gården i Florida de senaste vintrarna, så vet Åke Svanstedt vad han kommer till. Och han vet också att sannolikheten är stor att både han och familjen kommer att trivas.

– Det känns bara spännande. Vi vet att vi kommer till en bygd där klimatet är gynnsamt och där folk känns riktigt genomtrevliga. Jag skall säga som det är, jag gruvar mig mindre för den här flytten än vad jag gjorde inför flytten från Sundsvall till Bjertorp den 1 januari 2002, förklarar Åke.Hans bästa minnen

Det blir alltså nästan tolv hela år för Åke som Axevallatränare. Under den perioden har han slagit rekord på rekord på rekord och nått nästan ofattbara framgångar.

– Mitt allra bästa minne är den första segern i Olympiatravet med Gidde Palema 2003. Jag hade en så skön feeling inför det loppet under så lång tid. Jag sa faktiskt till en hel del människor att jag trodde att jag skulle vinna loppet och jag skäms inte för att erkänna att jag la champagnen på kylning redan två månader innan loppet.

– Mitt näst bästa minne är StoChampionatssöndagen förra året, där jag som pricken över i:et en helt sanslös tävlingsdag fick vinna min 6000:e seger i just StoChampiontatet. Låt vara att jag inte tränade den aktuella hästen, Drillbit Ås, själv. Det var ändå oförglömligt.

Till sist: Kommer du ändå inte att sakna något nu när du lämnar Sverige?

– (skratt) Jag säger till dig som till alla andra, fråga mig igen om ett år…

TEXT: OLOF DARIUS