Vill du ha klimatsmarta tips?




Klimatsmart livsstil i stallet – Vecka 2

 
Millans hästskor blir skrot
Millan drar av sig sina skor i hagen utan att tänka på att hästskor inte försvinner i naturen. Det mesta som förbrukas på en gård eller i ett stall går att återanvända och återvinna på olika sätt. Hjälps vi alla åt och tänker till kring återvinningen, samt skapar rutiner som är enkla att följa, så finns det mycket pengar att spara. Vad Millan, Frazze och alla vi andra tjänar på det, säger sig självt. Tillsammans kan vi göra en riktig kraftansträngning – för vårt klimats skull!
Tre tips till dig som vill bli mer klimatsmart i stallet:

1. Låt inte metall ligga och skrota
Att förädla metall ur malm förbrukar mer än två gånger mer energi än att tillverka metall av återvunnet råmaterial, dvs. skrot. Genom att ta hand om gammalt skrot sparas värdefulla naturresurser och djur och natur slipper ta skada av gamla traktorer, truckar, skördetröskor, slåttermaskiner, vagnar, räfsor, höpressar och annat som inte längre används.

2. Kretsloppet ger skrot evigt liv
Metaller kan användas om och om igen. Gamla nycklar, verktyg, lås, beslag, spikar och hästskor borde alla återvinnas, förädlas och få ett nytt liv. Gammalt skrot lämnas enklast in på återvinningsstationen. Är du osäker på var närmaste återvinningsstation finns, kolla med kommunen. Och tänk även på att samordna transporterna dit.

3. Återvunnen plast blir material eller energi
Att ha djur som äter ensilage gör att det förbrukas en hel del ensilageplast. Plasten är gjord av fossil olja och måste återvinnas, att elda upp den eller gräva ner den är olagligt. Hela 80 procent av all plast återvinns som material eller energi. Hör med din leverantör av ensilage om hur ni på bästa sätt ska lösa hanteringen av plasten. Hitta ett system som fungerar på er anläggning!



Veckans seriestripp: